• TYPE:Extension and refurbishment
  • DURATION:17 weeks

Nestled in a busy small town this 1880’s Victorian mid terrace house in is close proximity to Newcastle Upon Tyne and the Northumberland coast. Our brief was to reinstate the original charm of the house whilst embracing modern living, create additional bedroom accommodation in the loft space and to re-plan the ground floor with additional space and new openings.

A key element of the project was to harness natural light throughout where possible; to achieve this we introduced roof windows above stairwells, internal glazed panels between rooms and a glazed roof over a new rear breakfast room extension. The house has been completely re-worked and renovated. The former rear yard has been transformed into an opulent, spacious courtyard for car parking and entertaining friends and family.

Mid terrace properties tend to suffer from having bad light and Larkspur was not an exception to this rule. So upon entering you are welcomed by the invitation of light to the rear of the house looking out onto the walled terrace via a window that has been situated directly in line with the corridor. As you travel through this space with its Fired Earth tiling you move seamlessly past the new under stair WC and the almost unnoticeable utility cupboards set in either side of the walls.

We have further explored the light by introducing a light tunnel on the first floor landing, glazed doors throughout the ground floor and an internal window from the living room to the centralised kitchen. This then leads to the glazed dining room giving you an aspect of light throughout the whole house.

Our client was interested in making Larkspur very much her own. To do this we worked closely to develop all the spaces, integrating old family heirlooms with new vibrant colours and furniture and developing in particular the bathroom, master bedroom and kitchen with the clients unique touches that we feel make Larkspur her new home in an old shell.

Get in touch and see how we can create a beautiful space for you.